De EUSTA, een recent opgerichte branchevereniging voor ‘secundaire’ online-ticketverkopers, heeft een gedragscode vastgesteld en gepubliceerd op zijn website. Voor aangesloten sites is een keurmerk beschikbaar.
De European Union Secondary Ticketing Association (EUSTA) is een Nederlands initiatief. Bij de oprichting sloten zich zes sites aan: Worldticketshop.nl, Budgetticket.nl , Onlineticketshop.nl, Pepetickets.nl, Rang1tickets.nl, en Tickets4u.nl. Oprichter Sebastian Monteban is betrokken bij de eerste drie sites. Hij is CEO van Worldticketshop.nl en aandeelhouder van Budgetticket BV, waar Budgetticket.nl en Onlineticketshop.nl onderdeel van zijn.
Monteban zei bij de oprichting van de EUSTA tegen Twinkle: ‘De branche is nu ongeregeld en ongecontroleerd. Internetgebruikers moeten niet langer de indruk krijgen dat wederverkopers officiële verkooppunten zijn, wat soms ten onrechte gebeurt.’
Stille leden
Volgens Monteban hebben zich sinds die tijd twee nieuwe leden bij EUSTA gemeld, die anoniem willen blijven: ‘Het zijn stille leden. Wat hun voordeel dan nog is? Dat ze kennis kunnen delen. We kunnen inmiddels spreken namens 70 procent van de markt en we zijn met een aantal andere partijen in gesprek die nog willen toetreden.'
Gedragscode
Die moeten zich dan wel committeren aan de gedragscode. Daarin is de verplichting opgenomen om permanent en duidelijk een vastgestelde lijst contactgegevens te communiceren. Ook moet ‘op elke eerst mogelijke landingspagina’ aan bezoekers duidelijk worden gemaakt dat het om wederverkoop gaat. Uit de code: ‘Deze melding dient voor de koper waarneembaar te zijn zonder te hoeven scrollen op de website.’ Verder zijn er onder meer regels opgesteld over de manier waarop actuele ticketprijzen moeten worden gecommuniceerd.
Consumentenautoriteit
De EUSTA werkt nog aan de oprichting van een geschillencommissie. Er is al wel een keurmerk beschikbaar voor de aangesloten sites. Begin september ontvingen zij overigens allemaal een brief van de Consumentenautoriteit, die de handel en wandel van ticket resellers op internet is gaan controleren. Overtreders zijn boetes tot 450.000 euro in het vooruitzicht gesteld.
In Twinkle nummer 10, die op 7 december verschijnt, leest u een uitgebreid interview met Monteban. Daarin staat de transformatie van Worldticketshop.nl centraal.
Nu nog iets doen aan de woekerprijzen die ze voor tickets vragen, en het zorgen dat 'wederverkoop' niet synoniem is voor 'kaartjes opkopen voordat een ander ze kan kopen' zodat de EUSTA iets is om serieus te nemen. Tot die tijd zie ik niet in waarom ik ook maar iets positiefs zou moeten vinden uit een clubje dat vrijwel louter bestaat uit partijen waar talloze klachten over te vinden zijn m.b.t. prijzen die voor kaartjes gevraagd worden.
ik ken een winkel bij mij om de hoek. Daar hebben ze hele dure kleding. zo duur dat ik daar niet winkel. dat is mijn keuze. maar ik vind het prima dat deze winkel hoge prijzen vraagt. vragen mag. het is de vrije keuze van de consumetn of deze wel of niet de ticketprijs te hoog vindt. Kies je ervoor om de tickets niet te kopen prima. maar geen reden om deze ticketbureaus door het slijk te halen lijkt mij. als je het te duur vind winkel dan ergens anders. consumenten moeten niet meer beschermd worden mar leren dat ze in het leven eigen keues moeten maken en dat de overheid er niet voor is om hen constant de hand vast te houden. iedereen wil geld verdienen dus er zullen altijd winkels zijn met hoge prijzen ook op het internet. en het is ook onzin dat deze bedrijven de kaarten opkopen want dat kunnen ze helemaal niet.
Reactie verwijderd door redactie
goed punt. tickets voor concerten mogen best duurder zijn net zoals alle andere producten die bij schaarste duurder worden. hypocriet om er een uitzondering voor te maken. is niet te reguleren. net zoals alcohol verbieden onmogelijk en duur voor de belastingbetaler.